Ramslauk har dei siste åra vorte utruleg populær og den vert ofte kalla Nordens kvitlauk. Ramslauk kan brukast på akkurat same måte som kvitlauk, men smakar noko midt mellom kvitlauk og vårlauk. Alle delane på ramslauken kan brukast, både blomster, blad og stilk og lauk. Blada bør brukast før avblomstring, for dei kan bli for rame på smaken.

Ramslaukblada kan lett forvekslar med liljekonvall som er giftig. Er du i tvil, kan du finne ut av det ut ved å gni blada mellom fingrane og lukte på dei. Ramslauken luktar karakteristisk lauklukt, det har ikkje liljekonvallen. Du kan rett og slett ikkje ta feil.

Ingenting er meir heilnorsk eller typisk sunnmørsk enn torskefilet som er frosen og pakka i kartong frå ein fabrikktrålar og det er viktig å tine fisken rett før bruk. Legg fiskefileten i tett plastfolie eller plastpose og fisken bør takast opp kvelden før bruk og tinast i kjøleskap. Halvfint fisk kan brukast i supper og gryterettar, men dersom du skal steike fisken bør den vere heilt tint for å få eit bra resultat.

Torskefilet smakar ekstra godt smurt med ramslaukpesto og bakt i steikomnen med kvitlauk, paprika og brokkoli. Ein frisk og fargerik rett som det smakar vår av!

Ramslaukpesto

200 g ramslauk

2 dl pinjekjernar

500 g parmesan i bitar

2 ts. salt

4 dl olivenolje

saft av 1 stk. lime

Rist pinjekjernane i ei tørr steikepanne til dei er fint gylne, for å få fram endå meir smak. Ha ramslauk, pinjekjernar, parmesan og salt i matmølla. Tilsett limesaft og olje i ein tynn stråle under køyringa. Pestoen er ferdig når alt er fint blanda.

Ingrediensar til 4 porsjonar

700 g torskefilet, utan skinn og bein

1 stk. lauk

1 fedd kvitlauk

1 stk. brokkoli

2 stk. paprika, raud

½ terning grønsaksbuljong

3 dl vatn

2 ss olivenolje

½ sitron

4 ss ramslaukpesto

salt og pepar

aluminiumsfolie

Framgangsmåte

• Sett steikeomnen på 200 °C.

• Skjær torskefilet i serveringsstykke og dryss over litt salt og pepar.

• Vask, reinsk og skjer lauk og kvitlauk i tynne skiver.

• Vask og reinsk brokkoli og paprika.

• Skjer brokkoli i små bukettar og paprika i bitar.

• Løys opp buljongterningen i vatn.

• Legg grønsakene over i ei smurt eldfast form.

• Drypp olivenolje over grønsakene og hell i buljongen. Dryss over litt salt og pepar.

• Legg torskestykka over grønsakene.

• Press sitronsaft over torskestykka og smør på ramslaukpesto.

• Dekk forma med aluminiumsfolie.

• Steik retten midt i steikeomnen i ca. 20 minutt eller til fisken er ferdig.

Server omnsbakt torsk med ris ved sida av.

Kari RyslettHøgskulelektor i matkultur og helse ved Høgskulen i Volda

Helgamat: Helgamat er Møre-Nytt si matspalte, og står på trykk i avisa kvar laurdag. Kari Ryslett og Mari-Lene Korsnes er spaltistar. Spalta er eit samarbeid mellom Møre-Nytt og Vikebladet Vestposten. Om spaltisten: Kari Ryslett arbeider med Matkultur- og helse ved Høgskulen i Volda. Ho har brei erfaring gjennom yrke- og arbeidsliv med mat, helse og opplæring frå ulike perspektiv. I Møre Nytt vil ho dele sine beste sjømatoppskrifter med lesarane og ho håper dette kan vere til inspirasjon til å velje å ete meir fisk og sjømat både til kvardags og i helga. Foto: Privat