Det ytres mange påstander i sosiale medier og i lokalavisene. Ørsta Høgre må svare på disse påstandene. Samtidig vil vi si noe om hvorfor vi mener FRP har stilt seg selv i den posisjonen de nå befinner seg i.

Valgkampen

- FRP, har i sin valgkamp skjøvet fra seg sine nærmeste «venner». For Ørsta Høgre har FRPs ansvarsfraskrivelse og harde angrep vedrørende innføring av eiendomsskatt vært hardt å svelge. De som fulgte med når skatten ble innført vet at dette var 100% nødvendig for å få Ørsta ut av Robek-registeret i 2012-2013. Innføringen av skatten har gjort det mulig for Ørsta kommunestyre å realisere store investeringer de siste 8 årene. Uten eiendomsskatt, ingen nye skoler, ingen Ørstahall og ingen nye barnehager.

- FRP, har i sin valgkamp fremmet løfter som er det er urealistisk å realisere de neste fire årene. Å fjerne eiendomsskatten og samtidig opprettholde alle tilbud lar seg ikke gjennomføre. Samtidig har FRP lagt frem påstander om administrasjonen i Ørsta kommune som i beste fall er unyanserte. Kommunestyret i Ørsta er arbeidsgiver for kommunaldirektøren og det er helt avgjørende at det politiske miljøet og administrasjonen har et godt samarbeid. Tre-part samarbeidet mellom politikere, fagforeninger og administrasjon er nøkkelen for å finne gode løsninger. FRPs ordbruk overfor ansatte i Ørsta kommune er ikke forenlig med Ørsta Høgre sitt syn og gjennom valgkampen har dette ført til at vi har blitt skeptiske. Vi tror det vil være vanskelig å stå sammen med et parti som skaper en slik splid.

- Ørsta Høgre er også opptatt av å effektivisere og finne bedre løsninger der dette er mulig, men vi har reagert på de aggressive og generaliserende meninger FRP har ytret i denne sammenheng.

Det ville i utgangspunktet vært et naturlig utfall av valget om FRP og Høgre søkte å finne en plattform. Vi så det kunne ligge an til at resultatet kunne gi et slikt resultat og grunnlag for en plattform, men FRPs valgkamp og retorikk skapte altså skepsis.

Skepsisen vokste gjennom de siste ukene når vi så hva som ble lagt ut og kommentert på sosiale medier.

Sonderinger og samtaler i forkant av valget

- Ørsta Høgre har hatt samtaler med FRP, SP, Venstre og KRF i forkant av valget. AP ønsket å vente med samtaler til resultatet forelå.

- Det ble ikke gjort noen avtaler med eller mellom noen av partiene i disse møtene/samtalene. Slike samtaler foregår ved hvert valg og det er ikke noe udemokratisk i dette. Partiene snakker om det er muligheter for å finne samarbeidsløsninger og avklarer om det er grunnlag for videre samtaler etter at resultatene fra valget foreligger. I noen tilfelle gjøres det avtaler om samarbeid i forkant av valget, men slike avtaler ble ikke gjort av Ørsta Høgre. Vi ser at FRP påstår noe annet, men dette er absolutt ikke tilfelle.

Valgnatta

- Ørsta Høgre hadde sin valgvake på TIK. Her var det samlet rundt 20 medlemmer fra Ørsta Høgre som fulgte valgnatta. Tidlig på kvelden fikk vi besøk av forhandlingsutvalget fra FRP og vi snakket sammen om mulige utfall av valget. FRP informerte om at de ønsket et samarbeid med Ørsta Høgre, men kom ikke med noe forslag. Vi svarte at vi ville se valgresultatet før vi ville snakke videre. FRP delegasjonen gikk videre men kom tilbake når de første tallene fra Ørsta hadde kommet.

- De neste samtalene dreide seg om hva FRP ville kreve av Ørsta Høgre for å få på plass et samarbeid. FRP fremmet at eiendomsskatten skulle avvikles i løpet av fireårsperioden og at alle tjenestetilbud skulle opprettholdes på dagens nivå, også uten eiendomsskatt. Ørsta Høgre avviste dette som urealistisk og FRP delegasjonen forlot TIK.

- Resultatet, etter en lang natt var klart. FRP var det største partiet og var i posisjon til å skape flertall gjennom forhandlinger.

- FRP kom ikke med konkrete forespørsler til Høgre eller AP, men valgte å komme med et tilbud til SP. Dette forslaget ble avvist av SP.

- FRP og Høgre hadde ikke flertall. Om dette skulle være utgangspunkt for en plattform måtte ytterligere ett parti ønske dette samarbeidet. Det fremkom ikke slike ønsker fra andre partier.

- For oss i Høgre ble det tydelig at det mest realistiske var et bredt samarbeid mellom Høgre, AP og SP. Disse partiene kunne danne en bred politisk plattform. Med bakgrunn i både valgkamp og innspill fra FRP i løpet av valgnatta var det for Ørsta Høgre naturlig å gå inn i forhandlinger med disse partiene.

- SP, ved Stein Aam tok initiativ og ba om et møte med AP og Høgre. I dette møtet ble det enighet om å arbeide med en felles plattform for en flertallskonstellasjon. Partiene ble enige om å arbeide videre og å invitere KRF og Venstre i det videre arbeidet.

Demokrati og folkets mening

- Konstellasjonen Høgre, AP og SP har 50,6% av stemmene bak seg. Om det blir en løsning sammen med KRF og V vil 58,5% av stemmene stå bak konstellasjonen.

- Det er ikke slik at det største partiet automatisk vinner kommunestyret og vervene, de må ha samarbeidspartnere. FRP har skjøvet de nærmeste «vennene» fra seg.

- Uansett hvordan konstellasjonene blir, når det endelige vedtaket skal fattes 5. oktober er valget i Ørsta 2023 et eksempel på hvordan demokratiet faktisk fungerer. Det må et flertall til for å få makt. Et flertall bygges ved tillit, respekt og samarbeid.

Ørsta Høgre

Sven Castberg

Leiar