(Sunnmørsposten): Fredag er det tre uker siden det ble kjent at Sivert Heltne Nilsen var på vei til den danske klubben Horsens. Det førte til at det begynte å koke i fotballgale Bergen. Hvordan kan klubben selge en av sine viktigste spillere, og det i en sesong der de topper serien og kan hente gullet «hem til Bergen».

Sinnet ble rettet mot både Brann og ikke minst Sivert Heltne Nilsen selv. Hvordan kunne han, som har vært Brann-supporter hele livet, tenke på å forlate klubben?

Tre dager senere var overgangen et faktum. Det skjønte sportskommentator Anders Pamer i Bergens Tidende lite av. Han mente klubbvalget var umulig å forstå, og at det var drøyt å forlate Brann nå.

Sjokkovergangen

BT-blogger Eduardo «Doddo» Andersen gikk hardere til verks. Han mente salget av Heltne Nilsen lignet et svik. Det var mange som hadde meninger, og ikke minst mange spørsmål etter det som ble beskrevet som en sjokkovergang i pressen i Bergen.

Men Heltne Nilsen selv har stort sett forholdt seg taus. Han har latt seg intervjue av NRK og VG da overgangen skjedde, men det er ikke alle spørsmålene han ønsker å svare noe inngående på. Det gjelder blant annet hvorfor han valgte å forlate Brann.

– På det spørsmålet må jeg bare svare at det var klubbene som ble enige om en overgang, så det må du nesten ta med Brann og Horsens, sier han til Sunnmørsposten, og svarer som han har svart til andre som har spurt om det samme.

Vi sitter sammen med den tidligere Hødd- og Brann-spilleren på innbytterbenken på Horsens storstue CASA Arena. Her har Heltne Nilsen bare rukket å spille én kamp, men det kan bli mange kamper på spilleren som signerte ei femårskontrakt.

– Men du forstår det er mange som lurer?

– Det er naturlig, men det er som sagt klubbene som er blitt enige om overgangen. Det er det som er realiteten, sier han uten å ville utdype det noe mer.

– En fin test

Han vil heller ikke svare på om Brann forsøkte å tilby samme betingelser som han fikk i Horsens, som et siste forsøk på å få han til å bli værende.

Nesten tre uker etter overgangen har ting roet seg mer ned for midtbanespilleren.

– Jeg har selvfølgelig fått med meg at det var litt støy, men jeg stengte alt ute og kunne ikke bry meg om det. Jeg føler egentlig at det har gått ganske bra, men dette har vært en fin test for meg, sier han.

Men 26-åringen innrømmer at det ikke var lett å være fokusert i dagene før overgangen gikk i boks.

– Det var vanskelig når jeg ikke visste hvordan det skulle gå, det at ting kunne endre seg i løpet av en dag. Men når alt var avklart, da gikk det veldig bra.

Fotballgale Bergen kokte nesten over da Sivert Heltne Nilsen forlot sin egen favorittklubb midt i gullstriden. 26-åringen forstår at det ble sterke reaksjoner, men han valgte å stenge alt ute. Foto: Kristian Stenerud, Sunnmørsposten

Har gått sin egen vei

– Det ble sagt og skrevet mye om både ditt og Branns valg i denne saka. Hva tenker du om det?

– Det er mulig det, men jeg prøvde ikke å oppsøke alt som ble skrevet om meg. Jeg har hatt en strategi jeg har fulgt, som jeg tror er den rette vegen å gå for å bli en bedre fotballspiller. Da kan jeg ikke la meg påvirke av alt som blir skrevet hele tiden. Jeg tror det er en viktig ting, spesielt når du spiller i Brann.

Overgangen til Horsens har nok heller ikke vært lett for trener og pappa Lars Arne Nilsen, som ikke har ønsket å si spesielt mye om hans rolle i overgangen. Hva anbefalte trener Lars Arne, og hva mente pappa Lars Arne? Det er spørsmål som fortsatt står ubesvart.

– Jeg tror han tåler fint det som har skjedd, for han har vært gjennom krevende ting før. Det handler om å vinne fotballkamper, og nå ser det ut som de får et veldig godt lag. Jeg skal sjølsagt følge så tett med som det går an. Når du har jobbet så tett på denne gjengen i tre år, når du har vært med på en så stor opptur, så gjør det noe med deg.

Avviser at penger er drivkraften

Selv om mange har vært sinte på både Brann og Heltne Nilsen, har han ikke opplevd mindre hyggelige ting. Men på et bilde han la ut på Instagram, var det flere som kommenterte med et pengesymbol. I bergenspressen er det blitt antydet at Heltne Nilsen fikk en fin lønnsøkning i Danmark, som også har en gunstig lav skattesats for blant annet fotballspillere.

– Jeg bare ler litt av folk som kommenterer slikt, men folk må få lov til å tro det de vil. Jeg spiller ikke fotball for pengenes skyld, det er helt sikkert. Pengene kommer aldri til å være min drivkraft. Det å få utfordringer og føle seg så ønsket som jeg ble, det er slike ting som betyr noe.

Ettersom Heltne Nilsen ikke har latt seg intervjue av norske medier mer enn to ganger etter overgangen, har han opplevd stor pågang fra journalister som vil ha klare svar. Da har mobiltelefonen heller blitt liggende.

– Jeg har også ambisjoner

– Jeg tror det er viktig å ikke fokusere på for mange ting samtidig når du er fotballspiller. Det viktigste å fokusere på er det sportslige, selv om det koker rundt deg. Det er det sportslige som driver meg videre. Det å snakke med journalister er ikke det jeg liker best, selv om det kan være hyggelig, sier midtbanekrigeren og legger til:

– Det er spillet som er lidenskapen min. Det å spille fotball er det beste jeg vet, og jeg kjenner at jeg blir lei meg av å tenke på at jeg en dag ikke skal spille mer fotball. Derfor handler det om å bli så god som mulig for min del, for jeg har også ambisjoner, sier 26-åringen, som nå får oppfylt drømmen sin om å spille i utlandet.

– Nå er det store målet å lykkes i Superligaen. Det hadde vært fantastisk å gjøre det med Horsens. Det er en klubb som tidligere har vist at de har sendt spillere til større klubber og ligaer. Det er sjølsagt noe som har spilt inn i min avgjørelse. Klubben har sagt både til meg og i mediene at de ønsker å la meg gå videre om jeg skulle få sjansen, sier Heltne Nilsen.

– Lettere å bli oppdaget

– Du vurderer det slik at det er lettere å bli oppdaget her enn i Norge?

– Det er en del ting som tyder på det, som at det kan være flere speidere her. Jeg tror det er enklere å komme seg ut fra Danmark enn i Norge, men vi får se om det er slik. Det viktigste er at jeg leverer her.

Det at det skapte så mye støy i Bergen da Heltne Nilsen forsvant, kan man også se på som et stort komplement for midtbanekrigeren. Det sier noe om den standingen han hadde bygd seg opp i Brann, der han var en av de mest sentrale spillerne bak suksessen trenerfar Lars Arne Nilsen har hatt.

– Jeg er vanvittig glad for den tiden jeg har hatt i Brann, det har vært helt rått. Det er en utrolig opplevelse å spille for favorittklubben min, rykke opp, kjempe om medalje og å være i toppen. Målet da jeg kom til Brann var å få dem tilbake til toppen i norsk fotball. På en måte kan man si at jeg har klart det, selv om jeg ikke er med på den siste lille etappen. Det blir spennende å se hvor bra Brann kan gjøre det til slutt.

Utelukker ikke en Brann-retur

– Tenk hvis Brann tar seriegullet, så sitter du i Danmark?

– Det hadde vært fantastisk om de gjorde det. Jeg unner virkelig alle i Brann, supporterne og hele byen akkurat det. Jeg kan ikke tenke så mye på det, men jeg har vært med på det om de skulle bli seriemestere. Det hadde vært stort.

– Hva tenker du om mulighetene for å spille for Brann igjen?

– I fotball kan alt skje, og det er noe av det som gjør fotballen så spesiell. Jeg har en lang kontrakt her, men plutselig kan det skje noe, sier han etter noen sekunders tenkepause.

Men Heltne Nilsen vil helst fokusere på det som skjer videre i Danmark. Mandag venter en ny kamp AaB i Superligaen. Etter 2–2 mot Hobro i debuten og 3–0-tap borte mot FC Midtjylland i den neste kampen, håper 26-åringen å endelig kunne juble for sin første seier i Horsens-drakta.

Topp seks

– Jeg har kommet til en veldig fin klubb med et godt miljø, så jeg er helt sikker på at jeg kommer til å trives godt her. For min egen del er jeg fornøyd med min første kamp, mens det jeg gjorde i den andre var ok. Selv om vi tapte 3–0 mot forrige sesongs seriemester, så er jeg ikke skremt av nivået. De som kjenner meg som spiller vet at jeg er avhengig av folk rundt meg for å prestere, og det blir nok litt bedre når vi får tettere relasjoner på banen.

Horsens endte på sjetteplass i Superligaen i fjor. Ambisjonene er å komme blant de seks beste denne sesongen.

– De ønsker å bruke meg som en defensiv midtbanespiller, så jeg får en lik rolle som jeg hadde i Brann. Horsens ønsker å etablere seg som et stabilt topplag, som gjør at det kan bli spennende å være her. Nå ser jeg fram til å bare kunne fokusere på det som skjer her og nå, avslutter han.

Denne saka vart først publisert av Sunnmørsposten.