Lokaldemokratiet er ikke et reelt demokrati som vi velgere tror det er, at den som får flest stemmer styrer. Det som skjer nå er så vilt at man kan bli konspiratorisk av mindre. Jeg har tidligere kommet inn i et møtelokale som lokalpolitikere har brukt kvelden før. På et stativ stod en oversikt over mulige konstellasjoner for kommende kommunestyre sin sammensetning. Interessant nok var alle konstellasjonene satt opp på en måte slik at Høyre og FRP ble holdt utenfor makten om du vil kalle det for noe slikt.

«Politikk er politikk»?

Bemerkelsesverdig nok kaller redaktøren slikt for at politikk er politikk. Jeg regner med at slike kommentarer kommer fordi det gir parti han stemte på - eller er enig med - makt fremfor valgvinneren.

Jeg synes ikke slikt er greit. Det reduserer tilliten til demokratiet. Så her kommer svaret på spørsmålet; kva er dykkar alternativ?

Enklere regler

Det kan være enkle regler for slikt. Når et valg er ferdig og stemmene talt opp, så får det som er største parti oppdraget med å danne kommunestyre. Har de alene over halvparten av stemmene, så har de også flertall over de andre representantene. Er det ingen som får mer en halvparten av stemmene, får det største partiet ordføreren. Det nest største partiet får varaordfører. Er det to eller flere parti som må til for å danne flertall i kommunestyret, så får de tildelt antall plasser etter prosent oppslutning frem til det er mer en halvparten av plassene i kommunestyret som er satt. Sammensetningen i formannskapet settes på samme måte. Når flertallet er satt, kan de krangle en uke om hva styringsplattformen skal inneholde fra de forskjellige partiene. Så leverer de styringsdokumentet til velgerne på kommunen sin nettside og gjennom media. Dette er det de skal bruke sin utøvende makt på de neste 4 år.

– Respektløst

Slik det er nå, så oppfattes det som om det ikke er noe poeng i å stemme lenger. Selv om jeg ikke stemte FRP, så er dette faktisk et problem for valgdeltakelsen i fremtiden. Det er respektløst overfor velgerne, og ansvarsløst utført av voksne mennesker som faktisk burde holde seg for gode til å kuppe et valg på denne måten.

Mvh

Sten Helge Nilsen