Klippfisk er salta og tørka fisk, som helst vert produsert av torsk, men hyse, lange, brosme og sei kan også brukast. Den beste klippfisken lagast av norsk topp kvalitetstorsk er eit langt meir foredla produkt enn tørrfisk. Tørrfisk tørkast ute i vinden utan salt, medan klippfisk i dag tørkast innandørs og er tilsett store mengder salt.

Heilt fram til 1960 talet føregjekk tørkinga av klippfisk på svaberga eller klippane ute, derav namnet klippfisk. Klippfiskproduksjonen starta i stor stil på midten av 1700 talet i Kristiansund, men i dag er Ålesund den byen i Norge som produserer mest klippfisk. Klippfisk kan du i dag kjøpe heil, i serveringsbitar eller som loin (ryggstykke), tørr eller ferdig utvatna. Handlar du inn tørr klippfisk må du vatne den godt ut før du bruk. Loin er tjukke stykke og det krev gjerne to til tre dagar med utvatning før du skal lage til retten.

Klippfisk passar til mange smakar og denne retten er utruleg enkel å lage og med få råvarer. Etter ein søndagstur kan du prøve denne retten, med persille i sausen og persillerot i potetpureen eller stappa. Kombinasjonen med moden, smakfull og litt salt klippfisk, fløyelsmjuk potetstappe og knasande sprø saus med finhakka lauk og persille/ramslauk som badar i olivenolje vil ta pusten frå deg!

Ingrediensar til 4 porsjonar

600 g klippfisk, gjerne utvatna loin

2 ss olivenolje

1 ss sherryeddik

Potet- og persillerotpuré

400 g potet

1 stk. persillerot

1 ss smør

1 dl matfløyte

½ ts. salt

¼ ts. pepar

Saus

1 potte persille, frisk eller ramslauk

1 stk. løk

1 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

salt og pepar

Framgangsmåte

• Sett steikeomnen på 180 °C.

• Skjer klippfisken i serveringsstykke og legg dei i ei eldfast form med litt olje i botnen.

• Drypp olivenolje og sherryeddik over fisken og bak den midt i steikeomnen til den flakar seg, ca. 20 minutt.

Potet- og persillerotpuré

• Skrell potet og persillerot, skjer i skiver og kok dei møre i usalta vatn.

• Sil kokevatnet frå og la grønsakene dampe godt frå seg.

• Mos dei godt, og rør inn smør og matfløyte til ein jamn mos.

• Smak til med salt og pepar.

Saus

• Finhakk persille og løk, og bland det samen med olivenolje og sitronsaft til sausen.

• Smak den til med salt og pepar.

Tips: No om våren når du kan plukke ramslauk og det er ei nydeleg erstatning for persillen i den grøne sausen. Ramslauk har ein mild kvitlaukliknande smak.

Kari RyslettHøgskulelektor i Matkultur og helse ved Høgskulen i Volda Kari’ Matblogg.blogspot.com

Helgamat: Helgamat er Møre-Nytt si matspalte, og står på trykk i avisa kvar laurdag. Kari Ryslett og Mari-Lene Korsnes er spaltistar. Spalta er eit samarbeid mellom Møre-Nytt og Vikebladet Vestposten. Om spaltisten: Kari Ryslett arbeider med Matkultur- og helse ved Høgskulen i Volda. Ho har brei erfaring gjennom yrke- og arbeidsliv med mat, helse og opplæring frå ulike perspektiv. I Møre Nytt vil ho dele sine beste sjømatoppskrifter med lesarane og ho håper dette kan vere til inspirasjon til å velje å ete meir fisk og sjømat både til kvardags og i helga. Foto: Privat